WIP-vinkki #8
Miksi tarvitsen yritykselleni kassavirtalaskelman?
Kassavirtalaskelma yksinkertaisuudessaan kertoo, mitä tuloja tilillesi tulee ja mitä menoja sieltä menee. Saman näet tiliotteelta. Mutta juju onkin siinä, että laskelman avulla teet etukäteen arvion tuleville kuukausille. Itse teen yritykselleni koko tilikauden arvion etukäteen ja päivitän sitä ainakin kerran kuukaudessa tai useammin, jos tiedän tulevista muutoksista. Näin minulla on koko ajan tiedossa, miten yritykselläni menee.
Kuvasin myös videon kassavirtalaskelman tekemisestä, tsekkaa
Suunnittele etukäteen, tarkista kuukausittain
- Tee koko tilikauden suunnitelma ennen tilikauden alkua
- Päivitä kuun alussa edellisen kuukauden toteutumat tiliotteen perusteella
- Päivitä tulevien kuukausien suunnitelmia, jos tarpeen
Tulot
Tässä esimerkissä on tuloiksi kirjattu lainat ja eri asiakkailta laskutetut saatavat ilman arvonlisäveroa (ALV). ALV-prosentiksi on merkitty 24%. ALV-prosentti on riippuvainen mm. toimialasta. Yritykselläsi voi olla käytössä myös useita ALV-prosentteja. ALV ei ole yrityksen rahaa, vaan se kuuluu verottajalle, sen vuoksi se on erilteltynä laskelmassa. Jos yrityksesi on maksanut ostoista enemmän ALV-maksuja kuin perinyt laskutetuista töistä, silloin saat ALV-palautusta.
Menot
Tässä esimerkissä on menoiksi kirjattu juoksevia kuluja kuten palkat, pankki-, puhelin-, netti- ja kirjanpitokulut sekä työhuoneen vuokra. Myös harvemmin maksettavat kulut on kirjattu ylös kuten vakuutus- ja jäsenmaksut. Kulut on kirjattu ilman arvonlisäveroa (ALV), joka on laskettu kuluista omalle rivilleen ALV-prosentin mukaan. Helmikuun kulueränä näkyy myös verottajalle maksettava ALV-maksu.
Kokonaistilanne
Kassavirtalaskelman yhteenvedossa näet kuukauden alku- ja loppusaldon lisäksi kuukauden menot ja tulot yhteensä. Laskelmassa on myös arvio tilikauden tuloksesta, jossa on siis huomioitu ALV-maksujen osuudet tuloissa ja menoissa. Tilikauden tulos on vain arvio, koska kirjanpidossa voi jotkin tulot tai menot kirjautua eri tilikaudelle kuin milloin ne tuloutuu yrityksen tilille.
Varaudu muutoksiin
Voit myös tehdä erilaisia varasuunnitelmia kassavirtalaskelman avulla. Voit ennakoida tilanteita, jossa vaikka tulovirta ehtyy, menetät jonkin vakiasiakkaan tai et saakaan suunniteltuja uusia asiakkaita. Ota kassavirtalaskelmasta nämä tulot pois ja katso mihin asti rahat kassassa riittävät. Sen perusteella voit miettiä, mitä kuluja olisi siinä tapauksessa mahdollista karsia.
Suosittelen, että keräät kassaan ennalta sen verran rahaa, ettei muutaman kuukauden tulojen menetys kaada heti yrityksesi taloutta.
Kassavirtalaskelma vs. kirjanpito
Kassavirtalaskelma ei ole sama asia kun kirjanpito. Jos vaikka laskutat maaliskuussa tehdystä työstä maaliskuun lopulla kahden viikon eräpäivällä, maksusuoritus näkyy kassavirtalaskelmassa huhtikuun tulona, mutta kirjanpidossa se kirjataan maaliskuun liikevaihtoon. Myös menoissa voi olla vastaavanlaista eroavaisuutta. Kassavirtalaskelma antaa kuitenkin hyvän pohjan myös kirjanpidon tarkistamiseen.
Oma talous
Vastaavalla tavalla voit laskea oman henkilökohtaisen taloutesi tilanteen. Olen tehnyt esimerkkilaskelman excel-taulukkooon, jonka voit tilata verkkokaupasta.